Wednesday, December 30, 2015

Portable Basemap Server Tutorials

Since a while ago, I have been creating some tutorials about Portable Basemap Server (PBS), an awesome tools which for some points enabling us to replace few expensive software in the online map services deployment business.

For the simplicity purpose, I have been collecting all the created video tutorials into youtube playlist which could you all access thru these embedded playlist below.


Tuesday, December 29, 2015

Extract ArcGIS REST Map Services Data Using ArcGIS.com

Inspired from a nice tutorial from THIS Blog, I have created a video tutorial how to extract data from ArcGIS Server REST Map Services using ArcGIS.com. Check this out,



Sunday, December 27, 2015

Another tutorial, how to convert your ArcGIS MXD into offline maps consumed for Android/IOS Smartphones




Wednesday, December 23, 2015

Offline ArcGIS Services to be used in Smartphones (PBS Tutorial Series Part 2)

Hey there, another video tutorial incoming, this time it is about how to make offline maps from ArcGIS Map Services, and yes, you could implement the similar procedure to make offline maps from other online map services along it is supported by PBS.

here we go



Sunday, December 13, 2015

GNSS Post Processing Using Trimble RTX (one year free subscription)

Its been a while since the last time I publish geospatial stuffs in this blog. And today I would like to share some free GNSS services available on the internet and how to fully utilize their services to fulfill your GNSS processing needs, mainly if you needs post processing service and you cant get or you cant reach any software available in the market (though I would like to recommend RTKLIB, a freeware/open source GNSS processing software).

Nowadays, doing post processing GNSS measurement data is not only could be achieved using Desktop Software (Trimble pathfinder, Trimble TBC, Leica Geo office, RTKLIB and so on), but also Online Services (Leica Spiderweb, Trimble RTX and may be others). Two main geospatial agencies in my country (Badan Informasi Geospasial/Geospasial Information agency, formerly known as BAKOSURTANAL and Badan Pertanahan Nasional/National Land authority) have developed online GNSS Services using national GNSS Station Network as its core base station data provider. BIG service is called INACORS, while BPN's service is called JSRP CORS BPN. Unfortunately due to unknown reasons, those two services have limiting its online post processing GNSS services. INACORS still providing offline base stations data (as far I know, it is a paid services because they are instructed to support National Non Taxable Income/Penerimaan Negara Bukan Pajak), whereas the BPN's Service JSRP CORS still offline (even the website itself has been died for some time). I dont know if they are restricting their services to only support internal organization GNSS tasks or just simply dead). In my opinion, if we are pretty serious to develop geospatial sectors to be more more widely available and easier to reach by our citizens, these sad offline things shouldnt have happened.

Okay, I dont want to grumbling more, I think INACORS Service when its still openly available is pretty much helpful to me, because I dont needs to set up a base station when I go to the field to do Static GNSS Survey, besides setting up base stations are tedious, pain in the ass, wasting time, sensitive to incorrectness and blah blah blah (grumbling again).  What I want is something like what we do on the Navigational GNSS Survey (turn on the gadget - waiting the devices to find the fix signal from satellites - record the data - go home to sleep). I point out Precise Point Positioning  at my previous post, but it is just does not accurate enough to fulfill some application needs.

So, A friend which is working at UAV Mapping business (thanks to him) tell me about Trimble RTX services (which as far I know is a Paid services). We are arguing each other about the Paid aspect and he keeps insisted me to check it out, and when I check them on their website, wow they are giving one year free subscription (dont know if they are planning something fishy behind this, but fuck it, at least I could post process my GNSS measurements without setting up a base shit station hahah)

So here we go, the first thing first is you must register an account, so just go to www.trimblertx.com, click register, fill the form and submit it.



and then, proceed to post processing service


Choose the coordinate system and tectonic plate you stood on or just simply choose autodetect. Choose the measurement data to be uploaded. Remember it is only support Trimble native format (which means you should use Trimble GNSS devices, they are a company after all), or just convert your non trimble format to RINEX to use the service (beware about antenna support, read the disclaimer and antenna support in the website). Dont forget to read the observation recommendation. Pseudorange and carrier phase (which means your device should be dual frequency L1/L2 at least) is mandatory.



Fill up your email, and the proceed the processing. The post processed static data will be sent to your email.





And the processing has been done in few seconds, awesome, the lovely email coming. there are two identical reports in two format, one is an XML file and the others in PDF format.


The report, there are two version, one in Epoch 2005 ITRF 2008 and the others in Epoch 2015




lets inspect some aspects about the post processing result.

- Trimble claims the RTX technology giving horizontal accuracy up to 2 cm and 4 cm vertical accuracy based on in field 95 percent of performance of the time, I dont know what this statistical thing means, but I trust them, hahaha

- I dont know if RTX processing service is complement with my country current national reference datum (SRGI2013 - Sistem Referensi Geospasial Indonesia 2013) or not, but based on RTX asking about tectonic plate (SRGI2013 is DGN95 with Tectonic Plate Movement Consideration), I think it should complement (needs to clarify it to my friends at BIG).

- It is interesting to compare the RTX result with my current national geodetic reference control network, which it is available all over Indonesian islands (especially in Java island which  has so many of them) as landmark building, consider to do this when I have free time.


thats for now, Cheers,




Tuesday, September 8, 2015

Precise Point Positioning Using RTKLIB,GPS/GNSS Submeter accuracy without Reference Points/Stations


Pada umumnya, ada dua macam cara penentuan posisi menggunakan GPS, yaitu secara absolut atau relatif. Kalau Absolut hanya menggunakan satu receiver (seperti misalnya survei menggunakan gps navigasi), sedangkan relatif menggunakan dua atau lebih receiver (satu receiver diketahui koordinat posisinya, receiver yang lain yang diukur koordinat posisinya)







Penentuan posisi secara relatif/Differensial bisa dilakukan secara realtime (RTK/Real Time Kinematic) atau Post Processing (diolah di komputer setelah survei selesai). Masing - masing mempunyai kelebihan dan kekurangan (lihat artikel INI.)

Penentuan posisi secara absolut memiliki banyak kelemahan dibanding secara differensial dilihat dari aspek akurasi data yang diperoleh. Dalam penentuan posisi secara absolut, biasanya kesalahan akibat pengaruh atmosfer (bias ionosfer/troposfer) dan efek multipath terhadap sinyal GPS tidak dikoreksi sehingga akurasi datanya sangat rendah (3 meter atau lebih besar tergantung kualitas receiver), Sedangkan teknik differensial, walaupun tidak selalu efek atmosfer dan multipath ini dikoreksi, namun dengan adanya pengurangan selisih pembacaan (differensiasi) antara stasiun referensi (base) yang diketahui koordinat akuratnya dan stasiun pengukuran (rover), maka akurasi pengukuran akan jauh meningkat (centimeter sampai milimeter).

Nah, seiring dengan keleluasaan dan keterbukaan informasi orbit dan jam satelit GNSS di seluruh dunia, saat ini telah dikembangkan teknik akuisisi data GNSS secara absolut (satu receiver) tapi bisa menghasilkan data sampai ketelitian centimeter, yaitu teknik Precise Point Positioning (PPP). Lebih detil tentang PPP beserta kelebihan dan kelemahannya lihat di SINI.

Pada kesempatan ini saya akan tunjukkan cara melakukan PPP menggunakan software open source RTKLIB.

1. Download software RTKLIB dari situs INI.

2. RTKLIB hanya bisa menggunakan format data ASCII RINEX, sehingga apabila data pengukuran Rover GPS masih berformat binary (trimble t0, DAT, SSF, atau South STH dan lain2), maka  data harus dikonversi ke format RINEX terlebih dahulu (untuk produk trimble bisa menggunakan tool Convert TO RINEX yang dapat diunduh di SINI. Untuk pabrikan lain mungkin bisa menggunakan TEQC yang dapat didownload di SINI.)

3. RTKLIB tidak perlu diinstal, setelah didownload buka folder Bin kemudian klik RTKPOST.exe. Kemudian muncul jendela utama RTKPOST, kemudian isikan lokasi data RINEX hasil pengukuran ke kolom RINEX OBS.


4. Selanjutnya, untuk melakukan PPP, kita memerlukan informasi orbit presisi dan jam satelit yang dapat diunduh dari situs INI (dan mungkin yang lainnya juga, ada banyak layanan). Layanan dari CDDIS dikelompokkan menurut minggu dan hari gps (gps week/day), untuk mengetahui GPS week dari observasi anda, anda dapat menggunakan tool konversi di SINI. Setelah diketahui GPS week, download file dari repository dari berbagai penyedia sesuai GPS day/week, Untuk kasus saya, saya mencoba menggunakan data dari JPL, data yang harus didownload adalah yang berekstensi *.sp3 dan *.clk .


5. Kemudian masukkan masing-masing file (setelah diekstrak) ke kolom pertama dan kedua dari Menu RINEX NAV, untuk kolom ketiga diisikan file RINEX NAV dari hasil pengamatan/pengukuran anda (hasil konversi dari langkah kedua). 


6. Selanjutnya klik tombol Options, ada beberapa pengaturan yang harus dilakukan, untuk jendela pertama adalah Setting 1. Disini kita memilih Positioning Mode ke PPP Static dengan filter type Combined. Dan seting lain misalnya seperti gambar di bawah ini. Anda dapat mengubah konfigurasi nantinya untuk mencoba-coba mana hasil yang terbaik. Demikian pula untuk tab Setting 2. 


7.  Selanjutnya masuk ke tab Output, disini kita memilih format keluaran, gunakan Lat/Long/Height. Kemudian  format waktu dan format desimal, atur sesuai kebutuhan anda. Untuk datum horisontal dan vertikal, tergantung apakah anda akan menggunakan elevasi menurut datum geoid atau ellipsoid, kalau anda memilih geoid, nanti akan muncul pilihan geoid model yang akan digunakan. Apakah EGM96 atau EGM08 yang lebih baru, atau anda dapat menggunakan geoid model anda sendiri yang dapat diatur di tab Files. Selanjutnya ke Tab Positions.


8. Di tab Positions, anda harus mengatur jenis antena type, kalau tidak tahu, isikan saja *, yang nanti akan dicari tahu otomatis dari File RINEX anda. Klik OK untuk menyelesaikan pengaturan.


9. Selanjutnya, atur lokasi keluaran file, kemudian klik Tombol EXECUTE untuk memulai pemrosesan. Setelah selesai, klik tombol PLOT. Hasil PPP akan ditampilkan di jendela RTKPLOT. Dari hasil ploting, dapat diketahui bahwa sebaran pengukuran jika dilihat dari central point berkisar dari 12 cm ke arah X dan 8 cm ke arah Y. Sehingga secara umum dapat disimpulkan koordinat rata2 dari hasil pengukuran mempunyai akurasi horisontal sebesar 20 cm. Untuk melihat akurasi vertikal, di kolom GND TRK ganti ke POSITION, dan lihat profil untuk arah U-D. Disitu nampak variasi perubahan elevasi selama pengukuran dimana deviasinya berkisar +0.2 meter dan -0.2 meter, yang seiring dengan semakin lamanya pengamatan menunjukkan kecenderungan kestabilan (akurasi vertikal disimpulkan sekitar 20 cm juga).



10. List koordinat hasil koreksi PPP dapat dilihat dari Menu View dari Halaman Utama RTKPOST.



11. Anda dapat bereksperimen lebih lanjut dengan mencoba misalnya provider ephemeris dan jam satelit yang lain, atau mencoba berbagai jenis filter dan konfigurasi yang tersedia, atau melakukan survei PPP di atas lokasi jaring kontrol untuk mengukur akurasi absolutnya.


Semoga bermanfaat, Cheers, Just Throw Your Words in the comment box,

Thursday, August 13, 2015

Insert File/Layer Name Into Attribute Table ( The Power Of Phyton Part 5)

Hello,another phyton life saver incominggg

the code im going to post below is very useful if you are going to insert the "file name" of your feature classess into attribute table (in certain field of course)

Here goes

# Import arcpy module
import arcpy

# Load required toolboxes
arcpy.ImportToolbox("Model Functions")

# Script arguments
Wokspace = arcpy.GetParameterAsText(0)
if Wokspace == '#' or not Wokspace:
    Wokspace = "E:\\Data\\Projects\\NWI\\Test_1" # provide a default value if unspecified

Field_Name = arcpy.GetParameterAsText(1)
if Field_Name == '#' or not Field_Name:
    Field_Name = "NAME" # provide a default value if unspecified

Field_Type = arcpy.GetParameterAsText(2)
if Field_Type == '#' or not Field_Type:
    Field_Type = "TEXT" # provide a default value if unspecified

Field_Length = arcpy.GetParameterAsText(3)
if Field_Length == '#' or not Field_Length:
    Field_Length = "70" # provide a default value if unspecified

Expression = arcpy.GetParameterAsText(4)
if Expression == '#' or not Expression:
    Expression = "\"%File Name%\"" # provide a default value if unspecified

# Local variables:
Feature_Class = Wokspace
New_Field_ = Feature_Class
Final_Feature_Class = New_Field_
File_Name = Wokspace

# Process: Iterate Feature Classes
arcpy.IterateFeatureClasses_mb(Wokspace, "", "POLYGON", "NOT_RECURSIVE")

# Process: Add Field
arcpy.AddField_management(Feature_Class, Field_Name, Field_Type, "", "", Field_Length, "", "NULLABLE", "NON_REQUIRED", "")

# Process: Calculate Field
arcpy.CalculateField_management(New_Field_, "NAME", Expression, "VB", "")



this is might be not a well compiled code, but at least this shit is works,!

Thursday, July 23, 2015

ALOS GLOBAL DEM 30 Meter Going Free of Charge

Setelah ASTER GDEM dan SRTM, Data DEM (lebih tepatnya DSM) dari satelit ALOS telah direlease secara free of charge oleh JAXA dengan nama ALOS World 3D30 Dataset. Data ini diturunkan dari perekaman stereo satelit ALOS PRISM dengan resolusi 2.5 meter yang menghasilkan DSM dengan resolusi 5 meter. Data ini kemudian di-resample menjadi resolusi 30 meter dan dilepas ke publik secara cuma-cuma. Untuk proses resamplingnya sendiri ada dua metode, yaitu menggunakan filter Average dan filter Median dan kedua hasil resampling diberikan dalam satu paket data download.

Biarpun coverage-nya masih belum lengkap (banyak area void/blank yang disebabkan tutupan awan), tampaknya sejauh ini data ini merupakan data topografi paling detil untuk resolusi 30 meter. Secara visual kedetilannya bahkan mengalahkan ASTER GDEM dan SRTM. Contohnya dapat dilihat di gambar di bawah ini dimana saya mengambil contoh tampilan pesisir utara Pulau Bali.




Data dapat di download dari situs di bawah ini tapi harus registrasi email dulu, nanti akan dikirimi user id dan password

http://www.eorc.jaxa.jp/ALOS/en/aw3d30/index.htm

way to go ALOS!!!

Monday, June 22, 2015

My Geotagged Photos Extracted From FLICKR using loc.alize.us


Tuesday, June 16, 2015

Renaming (include adding prefix or suffix) tons of feature classes/datasets/rasters/files ( The Power Of Phyton Part 4)

Hello,hey its been a while, today im going to post another phyton codes for your geoprocessing boooring routines. this time I will give short code that is very useful to batch renaming bunch of feature classes in your geodatabases.

The code itself just be done few minutes ago when I must renaming tons of feature classes in my current project at office (its about preparing basemap for 50.000 scale Infrastructure map)

so lets rideeee


# name = batch_renaming.py
# Description = rename feature classes in a feature dataset in a fast way

# Import System Modules
import arcpy
from arcpy import env

# Set Workspace
env.workspace = "E:/Workspace2015/BASEMAP_PII2015/Procdir/SBA Batas_admin_Kabupaten_2013_1/SBA.gdb"

# Calling All feature classess
list_Fcs = arcpy.ListFeatureClasses()

# And Call the Loop Processor
for name in list_Fcs:arcpy.Rename_management(name,('batas_kabupaten_'+name)) 


Explanation :

1. Calling arcpy modules and env (environment), means ArcGIS will know that its phyton geoprocessing capabilities needs to be woken up.

2. Set Workspace , means This is the place your data currently hiding, call em!.

3. arcpy.listfeatureclassess() means, lets them marched and counted!

4. arcpy.Rename.management so on, means add 'batas_kabupaten' prefix into their name,



using this code, I succesfully rename 514 feature classess in just 60 seconds, cool isnt it?

Sunday, May 24, 2015

Menambahkan EGM 2008 Geoid file di Software Pathfinder Office untuk digunakan di Trimble GNSS Receiver

POSSIBLE F.A.Q 

Mengapa memakai geoid ?

ya untuk memperoleh Ketinggian MSL (Mean Sea Level) atau orthometric height yang akurat. Referensi elevasi di GPS adalah Ellipsoidal Height, dikenal dengan istilah HAE (Height above ellipsoid), lihat gambar di bawah ini. 



Sebenarnya konsep Mean Sea Level dan Tinggi Orthometrik agak sedikit berbeda, karena Mean sea Level didefinisikan secara relatif, tergantung zona pasut di setiap daerah, sedangkan tinggi orthometrik didefinisikan berdasarkan model gravitasi, tapi untuk kepentingan praktis dianggap sama. Lagipula memodelkan bentuk bumi (geoid) yang sebenarnya sulit dilakukan (jadi tetap saja dipakai pendekatan tertentu, yaitu earth gravitation model). 

Emang gede ngaruhnya ?

Ya gede, sebagian besar wilayah indonesia selisih elevasi antara MSL dan HAE (height above ellipsoid) datum WGS-84 bisa mencapai 80 meter. 



Kan di GNSS atau GPS receiver udah ada pilihan MSL ?

Ya, tapi MSL-nya mereferensi kemana ? selama ini kita tinggal memakai tanpa pernah berpikir apa ada sesuatu di baliknya, Kemungkinan besar MSL yang digunakan di GPS receiver mereferensi ke geoid model EGM96, sedangkan model itu sudah diupdate ke model EGM08, bahkan BIG sudah membuat SRGI2013 yang disitu ada model Geoid untuk indonesia juga. 

Lalu relevansinya apa dengan membedakan MSL dan HAE?

Ya kalau dalam penerapannya konsisten menggunakan referensi yang sama ya ndak ada masalah, Contoh ketidakkonsistenan misalnya, dalam pekerjaan orthorektifikasi citra, DEM yang digunakan menggunakan elevasi menurut MSL, sementara elevasi GPS sebagai sumber GCP/titik ikat menggunakan HAE. Ya kacau, 


Oke, kalau begitu caranya gimana ?

Kalau untuk Handheld navigasi aku belum tahu ^_^ , ntar kalau ada waktu biar dieksplore, yang ini untuk handheld mapping/geodetic produk trimble. 



Link Tutorial disini ya : LINK. (Thanks to GEOLINE Consulting, Trimble official documentation is poor)

Data Model Geoid nya disini, LINK.  (bisa milih versi resolusi 1 menit atau 2.5 menit) 

Kalau link tutorial di atas mati, ini aku buat backupnya




Kalau link data di atas mati? maen aja ke tempatku, hehe, 

Wednesday, May 6, 2015

Calculating Volume From A Raster Data, PCI Geomatica style

Menghitung volume dari sebuah data raster (misalnya DEM) biasanya memerlukan beberapa tahapan yang hmm sedikit ribet. Tapi di software PCI Geomatica tidak seperti itu. Dengan kemampuan Spatial Modeler EASI/PACE kalkulasi volume dari data raster dapat dilakukan dengan mudah.

Berikut ini saya beri contoh kasus

Dirjen Sumberdaya Air Kementerian Pekerjaan Umum dan Perumahan Rakyat akan membangun sebuah bendungan di Trenggalek Jawa Timur dengan nama Bendungan Tugu. Daerah Genangan sudah dipetakan dan Pak Menteri ingin mengetahui volume genangan dari estimasi luasan genangan tersebut. Untuk menjawab pertanyaan dan permasalahan tersebut, Badan Informasi Geospasial telah memberikan sebuah data DEM dari pemrosesan Citra SAR TerraSAR-X dengan resolusi spasial 8 meter. Lets Solve it in software PCI Geomatica!. Saya menggunakan PCI Geomatica versi tahun 2014. 


1. Pertama buka Geomatica Focus, dan munculkan layer DEM dan Polygon Genangan (Pastikan menggunakan cartesian coordinate system seperti UTM, world mercator, TM3 dll, jangan menggunakan geodetic coordinate system seperti Lintang bujur)


2, Buka Algoritm Librarian dari Menu Tools, kemudian cari tool POLY2BIT. Kita akan mengubah polygon genangan menjadi Masking Bitmap. Panggil kemudian set up input parameternya, contoh seperti gambar di bawah. (input adalah polygon genangan, dan bounding area di set ke polygon genangan juga).


3. Setelah diproses, kita akan mendapat masking bitmap seperti contoh di bawah ini. 


4, Untuk menghitung volume, kita kan menggunakan modul VLM di algoritm librarian, lokasinya ada di folder DEM Analysis. 


5. Panggil kemudian set up parameter input ke DEM dan mask area ke bitmap hasil operasi POLY2BIT. Kemudian di menu parameter atur juga parameter tambahan seperti resolusi spasial output, Elevation Step size dan Elevation Base for volume calculation. Elevation Step size adalah ukuran terkecil kenaikan/penurunan ketinggian di setiap piksel (untuk DEM TerraSAR/SRTM nilainya sebesar 1 meter). Elevation base for volume calculation menunjukkan ketinggian dasar dari genangan untuk menghitung volume (dari hasil pengamatan pada DEM, ketinggian terendah pada area genangan adalah 190 meter). Untuk report hasil kalkulasi, bisa ditampilkan dalam LOG, sebagai file TXT atau disimpan dalam file format PCI (PCIDISK), Pilih LOG untuk praktisnya. 



6. Berikut ini contoh hasil kalkulasi volume dalam satuan Kilometerkubik. 



Its so easy, mengenai penjelasan jenis2 volume, silahkan baca saja help-nya geomatica, mudah dipahami kok.


Cheers and See ya!. 


Monday, April 20, 2015

Software Paths.....

1. Freeware / Open Source Remote Sensing Software


2. Commercial Remote Sensing Software


3. Commercial GIS Software


4. Freeware / Open Source GIS Software


Tuesday, March 24, 2015

Batch Convert MXDs To Previous Version ( The Power Of Phyton Part 3)

A friend just asked me to help her dealing with some ArcGIS 10.2 MXDs while she currently only has access to ArcGIS 10.1, and yes her ArcMap wouldnt open the MXDs. Version differences sure could be real pain in the ass if you are working in multi environment map making. So make sure you are using newest version available in the market (no need to waiting for the crack because "the good guy" ESRI is so kind to give us, literally, 2 months trial, but, actually it is a lifetime trial if you are evil enough to figure out the way).

The conversion method is pretty easy and straightforward (even elementary student can do it). But, it will be at different level if you got a bunch of MXDs stored in a bunch of folders, and you need to convert it all. How will you do it? doing it one by one is a disaster man.You will eventually losing precious time while you could use it to go date with some girls out there. 

Fortunately, we got phyton which proven to be life saver at difficult times, so you can keep asking .out girls around and at same time maintain your boss to keep happy with your passionate works. 

I just make this short, so just throw your words in the comments box if you find something wrong.

1. Copy Paste this script below into notepad and save using "*.py" extension.

 import arcpy, sys, os, string   
 mxdList = string.split(arcpy.GetParameterAsText(0), ";")   
 outloc = arcpy.GetParameterAsText(1)  
 version = arcpy.GetParameterAsText(2)  
 suffix = "_"+ version.replace(".", "")  
 for item in mxdList:   
      item = item.strip('\'')   
      mxd = arcpy.mapping.MapDocument(item)   
      base = os.path.basename(item)   
      base = os.path.splitext(base)[0] + suffix + os.path.splitext(base)[1]   
      mxd.saveACopy(outloc + os.sep + base, version)  
      arcpy.AddMessage(os.path.basename(item) + " has been converted")  

2. Open ArcMap, Create A Toolbox anywhere you want, then left click on it, select Add>Script. Add script menu will appears. Fill up name, column, and other sections then click next. 















3. Browse to the script file at step 1, click Next,



4. You will make three parameters in this step, Input MXD, Output Folder, and Output MXD Version. Set it up As follows. You must manually write version values at Output Version Value List Editing.





5. Run the tool, below is an example.






Wednesday, March 18, 2015

How to open ALOS CEOS Format in ArcGIS 10.x

ALOS adalah satelit penginderaan jauh milik jepang yang diluncurkan tahun 2006 dan berhenti beroperasi pada tahun 2011. Satelit ini membawa tiga sensor pencitraan, yaitu AVNIR-2 (beroperasi pada mode multispektral 4 saluran Blue-Green-Red-NIR dengan resolusi spasial 10 meter), PRISM (beroperasi pada mode pankromatik secara triple stereo dengan resolusi 2.5 meter) dan PALSAR (sensor SAR dual polarisasi). Citra ALOS banyak digunakan di Indonesia selain karena cakupan wilayahnya yang luas harganya juga relatif murah (3-5 juta rupiah per scene). Citra ALOS didistribusikan dalam dua format, geotiff (*.tif) dan CEOS format. Untuk format geotiff kebanyakan software bisa membuka data ini tanpa masalah, namun untuk format CEOS sampai saat ini hanya software pengolahan citra digital penginderaan jauh yang baru bisa membukanya (ENVI, ERDAS, PCI dan mungkin juga yang lain). ESRI Jepang beberapa waktu yang lalu telah merilis sebuah tool dalam bentuk toolbox agar format CEOS dapat dibuka di software ArcGIS Desktop. Berikut ini cara penggunaannya. Sebelumnya tool dapat diunduh di link INI atau INI/Versi 2 (jika link dead, contact me).

A. ALOS PRISM DAN AVNIR-2

1. Struktur format CEOS untuk data PRISM adalah seperti di bawah ini. Untuk data AVNIR-2 bentuknya sama, hanya file dengan nama depan IMG-nya ada 4 sesuai dengan jumlah saluran dari AVNIR-2 (format BSQ/Band Sequential/file terpisah setiap saluran).  

  
2. Buka toolbox di ArcToolbox, tampilannya seperti gambar di bawah. Ada 6 script yang digunakan untuk membuka data sesuai jenis sensor dan tingkat pemrosesan. Tingkat pemrosesan dapat dilacak dari nama file citra. Jika ada tulisan B2G atau B2R berarti pilih script untuk B2 and vice versa.


3. Saya akan mencoba membuka file citra PRISM dengan level pemrosesan 1B2G, untuk itu saya memilih Tool urutan kelima. Klik 2x. Muncul tampilan input, Tool meminta agar file yang dipilih yang mempunyai nama file depan LED-. Klik OK.



4. Tool akan meng-generate sebuah file descriptor dalam format VRT (GDAL Virtual Raster) yang dapat dibuka di ArcGIS. 




B. ALOS PALSAR

Untuk ALOS PALSAR prosesnya sama dengan AVNIR dan PRISM, hanya untuk PALSAR anda bisa melakukan pemrosesan tambahan seperti pengaplikasian despeckle filter yang tersedia di mode FUNCTION ArcGIS untuk mengurangi Noise Radar. Contoh seperti di bawah ini.

1. Citra PALSAR yang sudah dibuat VRT-nya. 


2. Tampilkan Image Analysis Window, kemudian klik Add Functions, muncul function editor, klik kanan function eksisting, klik insert function, pilih Speckle Function.


3. Muncul Speckle Filter Editor, pilih filter yang diinginkan beserta parameter yang diperlukan (well literally you must know basic principles of SAR processing in order to make great balanced image or just go "trial and error" around until you get satisfactory result). klik OK and you are done. If you want make the function applied become permanent dataset, use Renderer when you are exporting the data.




4. An example of Despeckle (atas sebelum difilter, bawah setelah difilter)





C. RGB Composite from Multipolarization SAR Data 

Jika anda mempunyai data PALSAR yang dual polarisasi (HH dan HV) atau data dari satelit ALOS-2 2 anda bisa membuat citra komposit warna yang berguna antara lain untuk interpretasi visual atau analisis digital penutup lahan. Contoh seperti di bawah ini.

1. tampilkan data HH dan HV di ArcMap


2. Copy data HH sehingga di Table Of Content ada 3 layer, rename layer menjadi b1/2_HH.


3. Buka Image Analysis Window, kemudian Add Function untuk layer b1/b2_HH. Pilih Arithmatic Function, kemudian atur layer HH asli sebagai Band 1 dan HV sebagai band 2. Operation yang dipakai adalah DIVIDE.


4. Dari Menu Image Analysis Window, klik ketiga layer tersebut, kemudian pilih composite images.


5. Ini Hasilnya, jadi bisa dianalisis sejauh mana kemampuan data SAR dalam membedakan obyek di permukaan bumi.



D. EXCITED TO DO IT BY YOURSELF??

Untuk contoh data PALSAR dalam format CEOS, untuk wilayah Indonesia sebagai berikut :
1. ALOS-1 PALSAR-1 Contoh data Provinsi Riau download di SINI.
2. ALOS-2 PALSAR-2 Contoh data Gunung Merapi dan Kota Yogyakarta download di SINI.
3. Mosaic PALSAR 50 meter untuk seluruh wilayah Indonesia download di SINI
4. Mosaic PALSAR 500 meter utnuk seluruh wilayah Indonesia download di SINI.